HET MEDIAHOEKJE
Stefaan Dhondt
  • Home
  • @-links leerlingen
  • @-links leerkrachten
  • @-links ouders
  • Publicaties
  • @-tools
  • Contact

INTERESSANTE PUBLICATIES (gratis te downloaden)

Foto
IDEEËNBOEK SOCIALE MEDIA IN HET ONDERWIJS

Facebook, Hyves, YouTube... jongeren ‘spelen’ in het dagelijkse leven veelvuldig
met sociale media. Binnen de schoolmuren lijken deze gereedschappen nauwelijks
een rol van betekenis te spelen. Dat is even begrijpelijk als een gemiste kans. 
Sociale media zijn internettoepassingen, waarmee mensen online met elkaar in contact kunnen komen. Je kunt ze op een informele manier en voor je plezier gebruiken, maar ook voor samenwerking op afstand én om met en van elkaar te leren. Voor het onderwijs is met name dat laatste van belang. Met het inzetten van sociale media in het onderwijs sluit je aan bij en bouw je voort op de kennis en ervaringen die jongeren al opdoen met deze media. Leerlingen krijgen bovendien toegang tot waardevolle bronnen die ontsloten worden door de online gemeenschap.  Onderwijs bereidt jongeren voor op de toekomst en sociale media zijn daarin een essentieel gereedschap.

Foto
MEDIAWIJSHEID OP DE BASISSCHOOL

Vroeger maakten kinderen langzaam kennis met
media. Nu krijgen ze bijna dagelijks nieuwe toepassingen
voorgeschoteld. De wereld verandert snel, en de media ook. Ouders staan daardoor voor
nieuwe opvoeduitdagingen, scholen ‘moeten’ veranderen. En de digitale revolutie, die maar voortduurt, veroorzaakt de nodige discussie. Leidt schermgebruik tot digitale dementie? Moeten we kinderen leren programmeren op de basisschool?
In die veranderende wereld proberen wij, zonder altijd alles goed te weten, kinderen verstandig met media om te laten gaan. We maken ze mediawijs. We leren ze media in te zetten om hun doelen te bereiken, zonder zichzelf en anderen schade te berokkenen. Maar hoe doe je dat? Ook daar voeren
we nog steeds discussie over. Wat is mediawijsheid nou precies? En wat moeten kinderen leren om goed te functioneren in de multimediale samenleving?


Foto
104 LEERZAME APPS EN SITES

In deze gids staan 104 leerzame apps en sites voor leerlingen van 2 tot 8 jaar.

Foto
86 CREATIEVE APPS EN SITES

In deze gids staat 86 creatieve apps en sites voor kinderen van 7 tot 12 jaar.


Foto
DE BESTE GRATIS APPS VOOR KINDEREN

Welke leuke, mooie, leerzame, grappige èn gratis apps mogen kinderen echt niet missen? In De beste gratis apps voor kinderen van Mijn Kind Online staan ze allemaal, handig gesorteerd op schoolgroep en genre.

Foto
SLIMMER ZOEKEN OP DE BASISSCHOOL

Deze nieuwe brochure helpt het basisonderwijs bij het aanleren en verbeteren van informatievaardigheden.


Foto
KINDEREN EN INTERNET 2 - 8 JAAR

Ook jonge kinderen zijn nieuwsgierig naar de online wereld. Voor ouders die hun kind daarin willen begeleiden is deze brochure ontworpen.

Foto
KINDEREN EN INTERNET 9 - 12 JAAR

Computeren is volgens 16% van de ouders de meest geliefde vrijetijdsbesteding van hun kind. Deze brochure is bedoeld voor ouders en leerkrachten die zich willen verdiepen in de online leefwereld van kinderen en die willen weten hoe je kinderen daarin het best kunt begeleiden.


Foto
SOCIALE MEDIA OP DE BASISSCHOOL

Hoe zet je sociale media met succes in op school? Op die vraag geven 21 mensen uit het basisonderwijs (19 Nederlanders, 2 Vlamingen) antwoord in ons boek Sociale Media op de Basisschool. Het boek is prachtig geïllustreerd met tekeningen die kinderen over sociale media maakten. 

Foto
HANDBOEK MEDIAWIJSHEID

Wil het onderwijs aan de slag kunnen met de implementatie van lessen in mediawijsheid, dan zijn er concrete handvatten nodig.
Het Handboek Mediawijsheid op School biedt die concrete handvatten. Om te beginnen voor het vormen van een visie: we onderzoeken wat het betekent om mediawijs te zijn en komen uit bij de stelling dat het mediawijs maken van leerlingen deel uitmaakt van hun burgerschapsvorming.



Foto
SAMEN MEDIA MAKEN


Samen Media Maken, gemaakt met financiële steun van Mediawijzer.net, biedt leerkrachten en schoolleiders digitale media tools, handige checklist en voorbeeldlessen om een mediaproject op te zetten in de midden- en bovenbouw. De toolkit bevat daarnaast inspirerende tips en voorbeelden om de ouderbetrokkenheid te bevorderen via sociale media.


Wat hebben leerlingen aan Samen Media Maken?
  • Ze leren creatief omgaan met media en zien hoe leuk en aantrekkelijk nieuwe media kunnen zijn.
  • Het leidt tot nieuwe kennis over de totstandkoming en werking van media en leert leerlingen om bewuste keuzes te maken in de toekomst.
  • Nieuwe technieken met betrekking tot het creëren van media worden geleerd.
  • Kritische media-analyse wordt gestimuleerd.
  • Ouders, kinderen en docenten werken op een positieve manier samen.

Foto
ABC VAN SOCIALE MEDIA VOOR SCHOLEN

Om kinderen te interesseren in de mediaklas, is een poster gemaakt met een ABC van sociale media. Een voorproefje: 

  • Animoto.com Met Animoto kun je een presentatie maken van jouw eigen foto's en filmpjes. Tip: Breng je hobby in beeld van plan tot uitvoering.

  • Bubbl.us Met Bubble kun je brainstormen via internet. Tip: Brainstorm over je toekomstdromen!

  • Comicmaster.org.uk Met Comicmaster kun je zelf korte stripverhalen maken. Tip: Maak een strip over een probleem dat je om je heen ziet en hoe je superhelden dit oplossen.
Meer inspiratie? Download de poster en ga aan de slag! Gebruik de QR-codes voor nog meer ideeën. 


Foto
DIGITAAL PESTEN

In de brochure ‘Digitaal pesten’ staan de feiten, de praktijkervaringen en de etiquette over hoe met elkaar om te gaan op internet. Daarnaast bevat het inspirerende en praktische tips over goed doen op internet.

Foto
MIJN KIND MOBIEL 6 - 12 JAAR

Lees wat je moet weten over jonge kinderen en mobiele telefonie in de brochure Mijn kind mobiel 6-12 jaar.



Foto
SLIMMER ZOEKEN

De brochure Slimmer zoeken, informatievaardigheden op de basisschool helpt scholen met het aanleren van informatievaardigheden bij kinderen. Doel is om leerkrachten in de bovenbouw van het primair onderwijs het belang van informatievaardigheden te laten inzien, hen te inspireren en hen met ondersteuning van de bibliotheek te helpen informatievaardigheden een vaste plek in het onderwijs te geven. 

Foto
KINDEREN EN ONLINE VIDEO 4 - 12 JAAR

Ouders en kinderen kijken steeds vaker online video’s, maar er is weinig dat specifiek gericht is op jonge kinderen. Wát er is, wordt versnipperd op internet aangeboden en is daardoor moeilijk te vinden. Daarbij blijkt de meeste content niet geschikt voor kinderen, ook niet op de bij hen populaire videosites als YouTube.
Hoe vind je dan op internet filmpjes die wel voor kinderen geschikt zijn? En hoe ver ga je zelf met het online zetten van vakantiefilmpjes en optredens van je kinderen? Wat kun je doen als anderen een filmpje van jouw kinderen op YouTube hebben gezet en je wilt dat niet? Op deze en andere vragen geeft de nieuwe brochure Kinderen en online video 4-12 jaar van stichting Mijn Kind Online antwoord.



Foto
SPELEND LEREN: ONLINE ZIJN

Tegenwoordig zijn kinderen op steeds jongere leeftijd actief op het internet. Het doel van dit
boek is daarom concepten van de moderne technologie in hun dagelijkse woordenschat en
activiteiten te introduceren.
Dit activiteitenboek geeft kinderen van 4 tot 8 jaar oud 30 pagina’s plezier en spelletjes en tegelijkertijd stimuleert het de kinderen hun basis taalvaardigheden en wiskundige, sociale
en culturele vaardigheden aan te scherpen. Dit geeft hen een indruk van de invloed die de moderne technologie kan hebben op hun leven van alledag. Bovenal biedt het ouders en
leerkrachten de kans bij hun kinderen te gaan zitten en deze belangrijke kwesties te bespreken.
Ofschoon het activiteitenboek zo is gemaakt dat jonge kinderen alleen kunnen genieten van de spellen en ze alleen kunnen doen, hebben veel van de oefeningen toch een dieper niveau. Het boekje probeert ouders en leerkrachten aan te moedigen met hun kinderen en leerlingen te praten vanaf zeer jonge leeftijd over onderwerpen zoals privacy en moderne technologie omdat deze kwesties ongetwijfeld al een belangrijke rol spelen in hun leven.


Foto
SAMEN LEREN: TIENERS EN SOCIALE MEDIA

Jongeren en sociale media komen vooral in het nieuws als er iets naars gebeurt, zoals de Facebookmoord,
of een zelfmoord naar aanleiding van digitaal pesten. Dat beïnvloedt de manier van kijken naar sociale media: de nadruk ligt vaak vooral op het thema veiligheid. De positieve kanten van sociale media trekken minder aandacht, maar zijn er wel degelijk. In het gebruik van YouTube, Twitter en Facebook kun je creatief en ondernemend zijn en er valt veel te leren via sociale media. Je kunt ze inzetten voor het leerproces thuis en op school, om te leren over hobby’s en bezigheden, maar ook om betere schoolresultaten te halen. Op dit ‘leren via sociale media’ ligt de nadruk in dit rapport. Hoe en in hoeverre doen jongeren dit via sociale media?


Foto
VEILIG INTERNET: GEZINSPAKKET

Om ouders en kinderen te helpen om een veilig gebruik van internet onder de knie te krijgen, heeft Child Focus een "Veilig Internet Gezinspakket" ontwikkeld: origineel, ludiek en... helemaal gratis. In de handleiding vinden ouders achtergrondinformatie, tips om hun kind te begeleiden en de juiste antwoorden op de vragen en opdrachten. En wie weet, leren ouders ook nog bij, want er komt een brede waaier van thema's aan bod zoals: spam, communicatie, privacy, cyberpesten, commerciële misbruiken en games. 

Foto
Het 'Familie-fun-boekje' vertelt het verhaal van Emma en Alex die leren hoe ze veilig kunnen internetten. Ouders en kinderen kunnen dit verhaal samen lezen op een ludieke en leerrijke manier. Door samen aan de opdrachten te werken, leren ze spelenderwijs veel bij. Weet u wat een veilig e-mailadres is? Wat de beste strategie is om juiste en geschikte informatie te vinden? Hoe u uw persoonlijke emoticons kan maken? Het gezinspakket geeft een antwoord op deze en al uw andere vragen.

Foto
10 COMPETENTIES MEDIAWIJSHEID

Mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving. 
Mediawijzer.net heeft diverse experts geraadpleegd om vast 
te stellen welke competenties dit zijn.
Het resultaat hiervan zijn tien mediawijsheid competenties in één omvattend model:

  • Inzicht hebben in de media­lisering van de samenleving
  • Begrijpen hoe media gemaakt worden
  • Zien hoe media de werkelijkheid kleuren
  • Apparaten, software en toepassingen gebruiken
  • Oriënteren binnen media­omgevingen
  • Informatie vinden en verwerken
  • Content creëren
  • Participeren in sociale netwerken
  • Reflecteren op het eigen mediagebruik
  • Doelen realiseren met media
Het model is daarom open en dynamisch opgezet, zodat er ruimte is om aanpassingen te maken wanneer  de ontwikkelingen op mediawijsheidgebied daarom vragen.


Foto
KINDEREN EN ONLINE PRIVACY

Privacy is de private ruimte in ieder mens: je eigen gedachtewereld, je gevoelsleven, je innerlijk. Hoe zorgen we dat we de privacy van kinderen waarborgen, nu deze door de technologie steeds verder in de verdrukking komt? Deze en andere vragen worden beantwoord in de brochure Kinderen en online privacy van Digibewust, Mijn Kind Online en Kennisnet.

Foto
BEELDSCHERMTIJD: 0 - 5 JAAR

In deze "Print uit en hang op" geeft Mijn Kind Online het advies op de vraag "Hoe vaak en hoe lang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer?" Ouders vinden het vaak moeilijk om daar regels voor te bedenken. Want hoe weet je nou wat goed is voor je kind?


Foto
SMARTPHONES: 9 - 12 JAAR

In deze "Print uit en hang op" zet Mijn Kind Online op een rij welke afwegingen je moet maken voordat je een smartphone voor je kind aanschaft. Handig ook om uit te delen aan ouders op een ouderavond over kinderen en sociale media.
Foto
DE BESTE 25 @-BOOKS VOOR KINDEREN

Zin om lekker veel te lezen tijdens de vakantie? Mijn Kind Online zet de 25 leukste e-books voor kinderen van 4 tot 12 jaar op een rij. Handig voor onderweg!
Er is natuurlijk niets mis met een papieren boek, maar een e-book heeft veel voordelen:
Er is natuurlijk niets mis met een papieren boek, maar een e-book heeft veel voordelen:
  • Sommige e-books zijn interactief en dat kan kinderen - zelfs als ze normaal weinig plezier beleven aan lezen - een extra uitdaging bieden.
  • Je kunt ontzettend veel e-books tegelijk meenemen op je iPad, tablet of e-reader en je koffer wordt niet zwaarder.
  • Naast zelf lezen en voorlezen kun je een e-book ook laten voorlezen. De snelheid bij het uitspreken is zelfs in te stellen.
  • Een e-book is vaak goedkoper dan een gedrukt exemplaar.


Foto
ICT ZONDER BEPERKINGEN

Deze handige gids met tips zet de verschillende mogelijkheden op het vlak van ICT in de kijker die in het onderwijs voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften belangrijk kunnen zijn. De brochure hoopt daarmee de integratie van de nieuwe ICT-ontwikkelingsdoelen te ondersteunen. De brochure bevat ook een CD-Rom met software, lespakketten en aanvullende informatiebronnen.

Foto
ICT, SPRINGPLANK VOOR DE KLEUTERS

Dit boek presenteert in vijf hoofdstukken lesmaterialen en praktijkvoorbeelden omtrent ICT op de kleuterschool. Deze kaderen nadrukkelijk in een competentiegerichte visie op leren binnen een rijke leeromgeving.


Foto
VEILIG ONLINE: TIPS VOOR VEILIG ICT-GEBRUIK OP SCHOOL

Sinds 1 september 2007 gelden nieuwe vakoverschrijdende eindtermen voor ICT in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs. Eén van deze eindtermen slaat op het veilig, verantwoord en doelmatig gebruik van ICT. De publicatie is bedoeld als ondersteuning voor scholen zodat zij op een veilige manier de vele didactische mogelijkheden die ICT biedt, kunnen gebruiken. De brochure bevat actuele informatie, concrete tips, lesmateriaal en richtlijnen over veilig ICT-gebruik op school. De bundel is bedoeld voor leraren, directies én ICT-coördinatoren. Door de thematische ordening kunt u elk hoofdstuk apart lezen. Stukken over de schoolwebsite en de beveiliging van netwerken tegen virussen zijn allicht interessanter voor de ICT-coördinator, terwijl hoofdstukken over gezond computergebruik en schadelijke inhouden op internet voor iedereen interessant zijn. Deze publicatie bevat ook een cd-rom met een aantal filmpjes, lespakketten en aanvullende informatiebronnen.

Foto
STOP CYBERPESTEN

Het lespakket “Stop Cyberpesten” biedt leerkrachten maar ook directies, CLB-medewerkers en andere betrokkenen informatie over de dynamieken van deze specifieke vorm van pesten, maar vooral ook handvaten over hoe men hier als school op een beleids-, zowel als op een klasniveau om kan gaan. Daarnaast bevat dit lespakket tien zeer concrete methodieken, klaar voor gebruik, die kunnen aangewend worden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs om samen met de leerlingen na te denken over cyberpesten en over hun actieve rol hierin. Dit lespakket wil leerlingen doen stilstaan bij hun eigen daden en hen stimuleren om het internet op een respectvolle en verantwoorde manier te gebruiken.


Foto
VRIJE SOFTWARE IN HET ONDERWIJS

In het kader van het implementatiebeleid ICT in het onderwijs wil het departement Onderwijs ondersteuning bieden bij het gebruik van vrije software-ook wel open source software genoemd-in een educatieve context. De brochure bestaat uit twee delen. In een algemeen informatief gedeelte wordt uitgelegd wat vrije software is, wat de voor- en de nadelen ervan zijn en hoe vrije software educatief kan gebruikt worden. Het tweede gedeelte bevat beschrijvingen van courante vrije softwarepaketten en concrete gebruiktips.

Foto
ICT-COMPETENTIES IN HET BASISONDERWIJS

Met deze brochure wil de overheid een nieuwe bijdrage leveren om scholen een houvast te bieden in hun zoektocht naar zinvolle integratie van ICT in het onderwijs. De brochure biedt tal van voorbeelden van goede praktijk waaruit blijkt dat ICT inderdaad een meerwaarde kan bieden aan het leerproces. De competenties in de brochure, kunnen beschouwd worden als het eindresultaat van een goedgekozen en onafgebroken ICT-integratie doorheen de hele basisschool.


Powered by Create your own unique website with customizable templates.